maanantai 22. lokakuuta 2012

11. How to prepare wood panel. Ikonipohjan valmistus.

Ikonipohjaksi valitaan pihkatonta puuta esim. lehmus, leppä, haapa ja oksaton mäntykin käyvät. Perinteisesti ikonipohjiin valittiin hyvin kuivunutta tervaleppää, joka on sahattu leveistä laudoista, ja tähän puupohjaan eli ”paneliin” on taakse tehty ns. lohenpyrstökiilat käpristymisen ehkäisemiseksi. Liimapuuta käytettäessä, puut liimataan kaikki samansuuntaisesti eli sydänpuu ylöspäin. Näin myös silloin jos ikonipohja tehdään yhdestä puusta.

Tässä oma keksintöni ikoni-paneeliksi, joka toimii aivan loistavasti ja uskallan väittää, että se on jopa parempi kuin perinteinen kokopuusta valmistettu pohja. Siis, minä teetän verstaalla erikokoisia paksusta (n. 1,5 – 2 cm) liimatusta koivu- tai mäntyvaneerilevystä leikattuja pohjia.

Oma keksintöni on pohjaksi koivuvaneeripohja, joka pohjustetaan yhtä monta kerrosta molemmin puolin. Ei käpristy.

”Lefikas”

(eli  ikonipohjan/-paneelin valmistus)

Hio puupaneelit ensin hiekkapaperilla sileiksi molemmilta puolilta, ja raaputtele terävällä piikillä ohuita viivoja ristiin rastiin sille puolelle paneelia mille aiot maalta. Liimaa liimaseoksella tälle naarmutetulle puolelle kangas : ohut, harsomainen 100%: vaalea, ohut puuvilla-, pellava- tai hamppukangas, eräänlainen valoverhokangas, joka imee liimaseosta hyvin, siksi mikään tekokuitu ei  käy tähän tarkoitukseen.

Liimaseos:

Kuumaa, keitettyä vettä 1 litra
5-6   lehteä liivatetta tai vaihtoehtoisesti 75 gr jänisliimaa, joka on myös eräänlaista eläinperäistä liimaa.

1. kerros, pelkkä liima, kuivumisaika 12h. Liima levitetään ikonin pintaan sekä päihin että sivuille, jolloin saadaan puu kuolemaan. Puu elää vain kasvusuunnassa. Minä levitän tämän liimakerroksen myös ikonin taustapuolelle. Näin ei esim. kosteus ja  homeitiöt pääse tuhoamaan ikonia. Muistahan, että molempien puolien on annettava kuivua vähintään 12 tuntia.

2. kerros kangas + liima, kuivumisaika 12h.

Pohjustusaine eli ”Gesso”

- 1 l. kuumaa vettä (keitettyä)
- 5-6 lehteä liivatetta tai 75 gr jänisliimaa
- sopiva määrä liitujauhoa (niin paljon kuin vesi imee jauhoa sisäänsä)
(- voidaan lisätä tilkka ”Olifaa” elastisuuden vuoksi)


Lisää liimaveteen siivilän läpi tasaisesti ja varovasti liitujauhoa niin paljon kuin vesi imee jauhoa sisäänsä, ja lisäyksen jälkeen sekoita hyvin. Sekoittamisen jälkeen liitujauhon lisääminen on vaikeata, sen vuoksi on tarkkaa, että liitujauhoa tulee kerralla tarpeellinen määrä.

3. kerros kuuma liitujauhokerros penselillä

4-8. kerros kylmää liitujauhoseosta (hyytelömäistä velliä), käytä pakkelilastaa levittämi-seen ... hmmm... minä levittelen ja silottelen pohjustusainetta  nopeasti lopuksi myös kämmensivulla, näin pohjasta tulee sileätä heti kerralla. Nopeus on tärkeätä, koska pohjustus –vellinki tuppaa möykkyyntymään jos aikailee, pähkäilee ja jahkailee  sen kanssa liian kauan. Siis, pohjustuskerrokset tehdään vähän niinkuin ”lennossa”.

 - Viimeisen kerroksen kuivuttua tule hionta 80-120 gr hiekkapaperilla  ja lopuksi vielä oikein hionojakoisella vesihiontapaperilla.

- Viimeistely: pölyt pois! Pyyhitään puhtaaksi puhtaalla pehmeällä kankaalla ja pohjien taustapuoleen kiinnitetään ripustusnaru ja kulmiin huopa-tai kumityynyt, ja ikonipohjat pakataan yksitellen suojapaperiin.

Itse sivelen leveällä maalipensselillä  vuorotellen pohjustusainetta edellisen kerroksen kuivuttua tasasuhteessa sekä taka- että etupuolelle ... näin eivät puupaneelit ikinä käpristy eivätkä edes halkeile. Pohjustusaine hyytyy hyytelömäiseksi aina jäähdyttyään, mutta sen saa taasen juoksevaksi, kun sitä lämmittää liedellä vähän. Pohjustusainetta laitan ohuesti kerroksissa vuorotellen ristiin rastiin sivellen ensimmäiset kerrokset siveltimellä ja seuraavat lastalla ainakin 5-8 kerrosta sekä etu- että takapuolelle, ja lopulta hion hienojakoisella hiekkapaperilla, ja lopuksi lasihiontapaperilla (ja  juuri ennen maalaamista vielä lasihiontapaperilla). Valmistan pohjia liukuhihnalla vähintään 20 -30 kpl. Pohjien kuivuttua, laitan taustaan kiinntysnarun ja kulmiin huopatassut ja  pakkaan valmiit paneelit huolella pehmeään suojapaperiin odottamaan maalaamista, jotta ilman epäpuhtaudet ja etenkin rasva eivät tartu niihin. Lakkamattomia, valmiita ikoneja, puolivalmiita tai pohjustettuja pohjia ei koskaan saa säilyttää keittiössä tai tupakansavussa tai pölyisessä paikassa. Itse säilytän pohjustetut pohjat ja puolivalmiit ja valmiit, mutta lakkaamattomat ikonit aina valolta suojattuina ja pehmeään suojapaperiin käärittyinä työhuoneeni kaapissa. Rasva on pahin tuho mitä pohjustetulle ikonille ja lakkaamattomalle ikonille voi sattua. Siksi sinun tulee aina käsitellä tällaista ikonia huolella ja hyvin pestyin käsin, ja ikonia maalatessa pese käsiäsi aina tasaisin väliajoin (et tietenkään käytä silloin myöskään mitään käsivoidetta). Jos itse näytän lakkaamatonta ikonia jollekin, niin pitelen sitä itse varovasti reunoista kiinni tai laitan puuvillaiset, valkoiset käsineet käteeni, jos käsittelen useita ikoneja. Älä anna vieraitten koskaan itse koskea lakkaamattomaan, valmiiseen tai edes puolivalmiiseen ikoniin tai edes maalamattomaan pohjaan, sillä nimittäin  rasvaiseen sormenjälkeen ei temperaväri enää tartu – ikoni on pilalla. Huolellisesti  tehtynä ja näillä ohjeilla on  ikonipohja ikuinen: se ei halkeile, ei käpristy, ei vedä kosteutta itseensä eikä homehdu..



        How to prepare wood panel for icon painting. Kuinka valmistan puupohjan ikonimaalukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti